Minimera ditt avfall

Har du tänkt på att det du själv tycker är en sopa och är på väg att slänga faktiskt kan vara en skatt för någon annan?

Det är först när du väljer att kasta den som den blir en sopa eller avfall. För att avfallet ska bli en resurs i återvinningskedjan är det viktigt att du som konsument sorterar och lämnar avfallet på rätt ställe, först då kan det tas om hand på ett miljöriktigt sätt.

Avfallstrappan
I Oxelösund är vi duktiga på att ta hand om vårat avfall, men vi står alla inför den stora utmaningen att hantera de ökande avfallsmängderna. Hjälp oss därför att minska avfallet.

Avfallstrappan eller avfallshierarkin som den också kallas är antagen i den svenska miljöbalken och styr hur vårt avfall ska tas om hand. Den består av fem steg enligt nedan.

1. Förhindra att avfall uppkommer, så kallad avfallsminimering
Enligt avfallstrappan bör vi alltså i första hand se till att det skapas så lite avfall som möjligt. Det är det bästa sättet att minska användningen av jordens resurser och påverkan på miljön. Särskilt viktigt är det att minimera mängden farligt avfall.

2. Återanvänd
Det avfall som faktiskt finns ska vi försöka återanvända, till exempel genom att skänka bort saker vi inte använder eller lämna dem till second hand butiker. Även pantflaskor i glas är ett exempel på återanvändning.

3. Återvinn material
När återanvändning inte är möjligt ska vi återvinna materialet. Det gör vi idag bland annat med förpackningar och tidningar men också genom kompostering eller rötning av matavfall och trädgårdsavfall.

4. Återvinn energi genom förbränning
Om avfallet inte kan materialåtervinnas är nästa steg att energin i avfallet ska utvinnas genom så kallad förbränning.

5. Deponera
Som ett sista alternativ ska deponering av avfallet genomföras.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer