FNI, Fastighetsnära insamling

Nu ska det bli ännu enklare att sortera ut förpackningar, och att göra rätt är lätt.
En ny lag har klubbats igenom i regeringen, den innebär att Sveriges kommuner tar över ansvaret för den fastighetsnära insamlingen av förpackningar från och med 1 januari 2024. I Oxelösund kommer detta hanteras av Oxelö Energi som en del av renhållningsuppdraget.

Cirka 30 procent av hushållens restavfall, det som hamnar i soppåsen, består av förpackningar som inte borde slängas där. Med fastighetsnära insamling, något vi också kallar närsortering, ges möjligheten att sortera ut pappers- plast-, metall- samt färgade och ofärgade glasförpackningar nära bostaden. Syftet med den nya lagen är att öka återvinningen av förpackningar men även att ta hand om förpackningarna på ett bra sätt ur miljösynpunkt.

Det finns inget som heter skräp, utan allt kan vara en värdefull resurs om vi bara ser till att tillsammans sortera det rätt. Tack för att du är med och bidrar till ett hållbart samhälle!

Vad händer med avfallet kan man fråga sig. Jo, det blir nya produkter.

  • Matavfall blir biogas och biogödsel.
  • Restavfall blir el och fjärrvärme.
  • Plastförpackningar blir råvara till nya plastprodukter så som sorteringskärl och bärkassar.
  • Metallförpackningar blir ny metall till exempelvis fälgar.
  • Pappersförpackningar blir nya pappersförpackningar.
  • Returpapper/tidningar kan bli hushållspapper eller nytt tidningspapper.
  • Färgade glasförpackningar blir nya glasförpackningar.
  • Ofärgade glasförpackningar blir nya glasförpackningar.

Nedan kan du läsa mer kring som gäller och vad som kommer krävas för respektive målgrupp.

Snart inför vi NÄRSORTERING i Oxelösund!
Nästan allt hushållsavfall kan snart sorteras precis i närheten av där du bor. Det är nästan för bra för att vara sant. Tänk dig att kunna lämna tidningarna, matavfallet, restavfallet och alla dessa förpackningar av papper, plast, glas och metall nästan precis utanför dörren – smidigt eller hur?

Under 2026 påbörjar vi arbetet med att införa närsortering för alla hushåll i Oxelösunds kommun.

För dig som bor i villa eller fritidshus kommer det bli lättare att sortera ut hushållsavfallet och förpackningarna – antingen med två fyrfackskärl vid tomtgränsen eller vid angiven uppsamlingsplats för kärlen.

Varför gör vi detta? Jo, det enkla svaret är att vi alla behöver hjälpas åt att öka återvinningen och minska restavfallet för att ta tillvara på avfallet på rätt sätt.

Vad ska fyrfackskärlen innehålla?
De nya fyrfackskärlen har fyra fack var och kommer underlätta sorteringen av ditt avfall. Istället för att samla avfallet i påsar/hinkar under diskbänken kan du knalla ut till kärlen och sortera det direkt. Enkelt och smart, både för dig och miljön!

  • Kärl 1 töms var fjärde vecka och innehåller: Restavfall, plastförpackningar, tidningar och ofärgade glasförpackningar.
  • Kärl 2 töms varannan vecka och innehåller: Matavfall, pappersförpackningar, metallförpackningar och färgade glasförpackningar.

Dessutom kommer fyrfackskärlen att levereras med en elbox för smidig och enkel insamling av batterier, ljuskällor och småelektronik. Denna förvaras inne för att inte riskera att den fylls med regnvatten samt att den endast töms när den är helt fylld. När den är full hängs den på valfritt fyrfackskärl så tömmer sopbilen den vid nästa hämtning.

Vilka mått har fyrfackskärlen?
Du som bor i villa och fritidshus och kommer få två stycken fyrfackskärl kan redan nu behöva ha koll på hur mycket utrymme som krävs:

Mått per kärl:
Volym: 370 liter
Mått: B77 x H110 x D81 cm.

Mått för båda kärlen:
Det behövs minst: B1800 x D900 cm.
Är det tak över kärlen behövs en höjd på 180 cm så locket kan öppnas.

Tänk också på de som tömmer kärlen! Därför behöver kärlen stå på en hårdgjord yta och ha tillräckligt med plats för att kunna hämta kärlen.

Gemensam uppställningsplats för avfall idag
Har en samfällighet eller fritidshusområde gemensamma kärl eller en container för avfallet idag kan det komma att förändras. Vi arbetar med att inventera områden som idag inte har egna avfallskärl vid bostaden. Målet är att så många fastighetsägare som möjligt för villa, fritidshus, kedjehus och radhus har två stycken fyrfackskärl att sortera i så nära bostaden som möjligt. Där detta inte är möjligt finns andra alternativ på insamling via större eller fler mindre avfallskärl. Varje fraktion ska samlas in separat och kan inte blandas med andra avfallslag.

För en fungerande insamling ställs krav på att transportvägar och arbetsmiljö uppfylls enligt handboken för avfallsutrymmen från Avfall Sverige. Där i anges generella krav avseende framkomlighet för hämtningsfordon gällande transportvägar, uppställningsplatser och dragvägar som behöver tillämpas. Läs kapitel 7 Framkomlighet för hämtningsfordon och personal på sidan 18-19 i handboken.

Handboken för avfallsutrymmen innehåller råd och anvisningar för transport, förvaring, arbetsmiljö med mera Länk till annan webbplats.

Tack för att vi tillsammans skapar en bra arbetsmiljö och en hållbar framtid!

Det här gäller för flerbostadshus, bostadsrättsföreningar och samfälligheter som redan idag har FNI, fastighetsnära insamling.

Befintlig fastighetsnära insamling (FNI) är kommunalt ansvar sedan 1 januari 2024. Enligt den nya lagen flyttas ansvaret från producenterna till kommunen. I Oxelösund hanteras detta av Oxelö Energi som en del av renhållningsuppdraget.

Informationsbrev kring de nya reglerna, hur du som fastighetsägare gör för att byta kärl med mera har gått ut till de flerbostadshus, bostadsrättsföreningar och samfälligheter som redan idag har FNI.
Du kan läsa brevet här. Pdf, 134.5 kB.

Rekommendation att se över kärl och tömningsfrekvens
Avfallsmängderna för olika avfallsslag är under förändring. Hushållen gör av med alltmer plast- och pappersförpackningar, medan returpapper (tidningar) minskar. Var det en längre tid sedan ni införde FNI, rekommenderas en översyn av antal kärl och tömningsfrekvens.

Vi hänvisar till ”Handbok för avfallsutrymmen” från Avfall Sverige för råd om lämpligt antal kärl per förpackningsslag.

Handboken för avfallsutrymmen innehåller råd och anvisningar för transport, förvaring, arbetsmiljö med mera Länk till annan webbplats.

Vill du som fastighetsägare ändra i ditt befintliga abonnemang så gör du det enklast här på vår hemsida.

Priser, storlek på kärl, tömningsfrekvens med mera kan du läsa om i Taxa renhållning 2024 .

Information om sortering
Vi påminner om att det är du som fastighetsägare som informerar dina hyresgäster/medlemmar om hur de ska sortera sina förpackningar på rätt sätt. Vi fortsätter att erbjuda kostnadsfria dekaler för
omskyltning av era kärl. Dessa kan hämtas på återvinningscentralen. Vi rekommenderar att ni har dekaler på kärlen för att säkerställa en smidig och enkel sortering. Uppmana de boende att lämna de mest skrymmande förpackningarna på en lättillgänglig insamlingsplats (återvinningsstation).

Det finns också mycket bra sorteringsinformation som sopor.nu har tagit fram, både på svenska men också på andra språk. Sorteringsbladen går att ladda ner och skriva ut (dubbelsidig A4) och ger kortfattad information om hur du sorterar olika förpackningar samt mat- och restavfall. Materialet är fritt att använda. Alla vinner när du återvinner! De finns att ladda ner här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Det här gäller för flerbostadshus, bostadsrättsföreningar och samfälligheter som idag inte använder sig av FNI, fastighetsnära insamling.

Från och med 1 januari 2027 kommer det att vara obligatoriskt för alla flerbostadshusägare att erbjuda fastighetsnära insamling av förpackningar.

Detta innebär att källsortering av förpackningar ska vara tillgänglig i anslutning till fastigheten för alla boende. Minst ett kärl per avfallsslag kommer att behövas till förpackningsinsamlingen samt returpapper. Matavfall och restavfall finns redan idag som krav.

Om du äger ett flerbostadshus med färre än sex lägenheter/hushåll ber vi dig kontakta oss för mer information kring vad som gäller.

Du som fastighetsägare behöver därför redan nu börja planera för införandet och dimensionera ytan för avfallskärlen. I första hand placeras dessa i anslutning till kärl för mat- och restavfall. Insamling av förpackningar kan till exempel ske i ett miljörum eller i kärlskåp, som fastighetsägaren bekostar. Vid behov av ny- eller ombyggnation av miljöhus/kärlskåp, kontakta miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen på Oxelösunds kommun.

I ett befintligt fastighetsbestånd kan utrymme ställas i ordning vid byggnaden, till exempel på gården eller genom att ta en parkeringsplats i anspråk. Om det inte kan ordnas en plats och avfallet inte kan hämtas från fastigheten kan en anvisad hämtningsplats, med stöd av avfallsföreskrifter, beslutas av kommunen. Nedan fraktioner är de som ska kunna sorteras ut nära bostaden.

  • Matavfall
  • Restavfall
  • Plastförpackningar
  • Metallförpackningar
  • Pappersförpackningar
  • Returpapper/tidningar
  • Färgade glasförpackningar
  • Ofärgade glasförpackningar
  • Returpapper (tidningar)

Ta del av de regler och krav som finns för avfallsutymmen:
Handboken för avfallsutrymmen innehåller råd och anvisningar för transport, förvaring, arbetsmiljö med mera Länk till annan webbplats.

För att underlätta i planeringen av nya avfallsutrymmen har en Excel-modell tagits fram, av Avfall Sverige, där behovet av kärl och yta kan beräknas:
Dimensioneringmodell för avfallsutrymmen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inför införandet av fastighetsnära insamling
När avfallsutrymmet finns för alla fraktioner ovan behöver du som fastighetsägare anmäla (beställa kärl) samt välja hämtningsintervall för förpackningsinsamlingen till oss på Oxelö Energi. Det är för att vi ska kunna planera kärlutsättning och tömningar. Det görs enklast här via vår hemsida.

Vid införandet av fastighetsnära insamling
Nästa steg är att du som fastighetsägare informerar dina hyresgäster/medlemmar om det nya insamlingssystemet och hur de ska sortera sina förpackningar på rätt sätt. För att underlätta övergången erbjuder vi kostnadsfria dekaler för skyltning av era kärl. Dessa kan hämtas på återvinningscentralen. Vi rekommenderar att ni har dekaler på kärlen för att säkerställa en smidig och enkel sortering. Uppmana de boende att lämna de mest skrymmande förpackningarna på en lättillgänglig insamlingsplats (återvinningsstation).

Det finns också mycket bra sorteringsinformation som sopor.nu har tagit fram, både på svenska men också på andra språk. Sorteringsbladen går att ladda ner och skriva ut (dubbelsidig A4) och ger kortfattad information om hur du sorterar olika förpackningar samt mat- och restavfall. Materialet är fritt att använda. Alla vinner när du återvinner! De finns att ladda ner här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kostnad
Kostnaden för kärl, transport och omhändertagande av förpackningar är i grundutbudet i gällande taxa avgiftsfri för dig som fastighetsägare och hanteras av entreprenör utsedd av Oxelö Energi.

I grundutbudet ingår tömning av plast- och pappersförpackningar varannan vecka och tömning av metall- och glasförpackningar var fjärde vecka, i enlighet med gällande renhållningstaxa. Returpapper hanteras fortsatt enligt gällande avfallstaxa.

Tilläggstjänster, som t ex extra tömningar eller fler kärl kommer att debiteras enligt gällande taxa.

Kostnader för att tillhandahålla utrymme för kärl står du som fastighetsägare för.

Priser, storlek på kärl, tömningsfrekvens med mera kan du läsa om i Taxa renhållning 2024

Om det finns en verksamhet i flerbostadshuset
En samlokaliserad verksamhet kan exempelvis vara ett företag som frisör eller restaurang som bedriver verksamhet i nära anslutning till hushållen i flerbostadshus och som delar avfallskärl med lägenheterna i fastigheten.

Verksamheter som redan är samlokaliserade kan efter överenskommelse med fastighetsägaren fortsätta få förpackningar hämtat fastighetsnära. Verksamheten ska dimensioneras som ett hushåll när du som fastighetsägare räknar på antalet kärl som behövs för fastighetsnära insamling. Nya verksamheter som tillkommer behöver meddela oss att de avser dela avfallskärl med flerbostadshuset.

Mer information kommer att skickas ut till berörda inför förändringen.

Lättillgänglig insamlingsplats (återvinningsstation)

Vi kommer fortsatt att ha lättillgängliga insamlingplatser, LIP, i kommunen (idag kallat återvinningsstation) för de mest skrymmande förpackningarna som tar för mycket plats i avfallskärlen om de ska närsorteras i bostaden.

Omfattningen av dessa platser kan dock komma att ses över när fastighetsnära insamling är på plats.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer