Byte elmätare

Regeringen har infört nya funktionskrav för elmätare vilket innebär att alla elmätare i Sverige ska bytas ut innan 2025. De nya mätarna är förberedda för digitala tjänster som kan hjälpa dig att hitta hushållets energitjuvar. Det ger dig som kund bättre möjlighet att minska både energiförbrukning och kostnader.

Vilka fördelar är det för mig som kund?

Den nya elmätaren kommer att innehålla flera smarta funktioner som du kan ha nytta av. Bland annat blir det enklare att följa din elanvändning. Elmätaren är också förberedd för mätning av elproduktion vid egenproduktion med till exempel solceller och du kan välja att koppla på tjänster för energieffektivisering.

Mätaren är som tidigare fjärravläst vilket gör att du även fortsättningsvis bara debiteras för din faktiska förbrukning. Bytet av mätare är kostnadsfritt för dig som kund.

Hur vet jag när det är dags att byta hos mig?

Vid nyinstallationer samt vid uppstart av solcellssanläggningar får du automatiskt den nya elmätaren installerad. I dagsläget byter vi även ut till de nya mätarna i samband med felanmälningar eller annat liknande arbete hos kund. Övriga kunder kontaktar vi inför mätarbytet.

Hur går bytet till?

Mätarbytet utförs antingen av personal från Oxelö Energi eller av inhyrd underentreprenör.
Bilarna är då uppmärkta med Oxelö Energis logga.

Att byta mätaren tar cirka 15 minuter för vår montör och under den tiden blir det ett kort strömavbrott. Det kan påverka larm, värmepump, din router eller annan känslig utrustning i bostaden.

Information såsom datum för byte, serienummer för den nya elmätaren och aktuell mätarställning vid bytet ser du på den nästkommande faktura du får efter bytet av elmätare är gjort hemma hos dig.

Om du upplever störningar i någon utrustning, till exempel värmepump, hemlarm eller bredbandsrouter efter bytet så prova att starta om utrustningen.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer