Återvinn matfett och matolja

Använd miljötratten- ett enkelt sätt att ta hand om överbliven matolja

Visste du att matfett som hälls i avloppet stelnar och bildar proppar? Det kan i sin tur göra att det blir stopp i avloppet. Lukten av stelnat matfett kan även locka möss och råttor.

Din miljötratt hjälper dig att ta hand om överblivet fett utan kladd och otrevlig lukt. Skruva på miljötratten på en vanlig PET- flaska och häll sedan överbliven olja i miljötratten och ner i flaskan. Viktigt att vänta till oljan har svalnat.

I filmen används den gamla modellen av PET-flaska med lös kork. Miljötratten fungerar lika bra på den nya modellen av PET-flaska där korken sitter fast

Vill du ha en miljötratt kan du hämta en kostnadsfritt i Oxelö Energis kundcenter på Sjögatan 28 , på återvinningcentralen, Föreningsgatan eller på Koordinaten hos Kommuncenter.

Du kan lämna PET-flaska med återvunnen olja på två platser.

  • Återvinningcentralen på Föreningsgatan 45
  • Insamlingsskåpet på Järntorget utanför Ica Kvantum

Matoljan samlas in och skickas till Sveprol Bio Production i Norrköping där den renas för att kunna återanvändas.

Återvunnen och renad matolja kan användas till framställning av nya produkter som exempelvis tvättmedel, gummi och biobränslen.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer