Närsorterat för flerbostadshus och samfälligheter

Från 1 januari 2027 ska boende i flerbostadshus och samfälligheter ha möjlighet att sortera sina förpackningar i anslutning till bostaden. Helst ska förpackningarna kunna lämnas på samma plats där hushållen idag lägger restavfall och matavfall.

Under 2025 arbetar vi aktivt med att starta upp förpackningsinsamling hos flerbostadshus och samfälligheter. Du som fastighetsägare är ansvarig för att göra plats, därefter beställer du kärl från oss på Oxelö Energi.

Informationsbrev kring de nya reglerna skickade ut 2023-12-01, hur du som fastighetsägare gör för att byta kärl med mera har gått ut till de flerbostadshus, bostadsrättsföreningar och samfälligheter som redan idag har FNI.
Du kan läsa brevet här. Pdf, 134.5 kB.

Nedan finns information om de ytor som krävs, vägledning kring bygglov och annat matnyttigt.

Gör plats för förpackningsinsamling

De flerbostadshus som idag saknar insamling av förpackningar behöver göra plats för behållare för samtliga förpackningsslag (pappers-, plast- och metallförpackningar samt färgade och ofärgade glasförpackningar) innan 2027.

Det är upp till fastighetsinnehavaren att avgöra om insamlingen ska ske i ett gemensamt utrymme i fastigheten, i kärl på gården eller i ett miljöhus etc.

Oxelö Energi tillhandahåller de kärl som behövs för insamlingen. Övriga kostnader står fastighetsägaren för.

Beställ avfallskärl

Du beställer dina kärl via vårt formulär som du hittar via knappen nedan. Inom en snar framtid kommer vi ha en e-tjänst för det. Från beställningstillfället tar det max 30 dagar innan dina nya tjänster och kärl är på plats.

Vill du som fastighetsägare ändra i ditt befintliga abonnemang av kärl och tömningsfrekvens gällande förpackningsinsamling, kan du även det göra via beställningsknappen.

Beräkna area och antal avfallskärl

Använd Avfall Sveriges dimensioneringsmodell Länk till annan webbplats. för att räkna ut hur stort avfallsutrymme du behöver och hur många kärl du ska beställa.

Ansök om bygglov

Innan ni gör i ordning platsen för avfallskärlen kan ni behöva ansöka om bygglov.

Det som kräver bygglov är:

  • avfallsutrymmen som finns i fastigheten eller i en separat byggnad
  • containrar
  • skärmtak som planeras att byggas över avfallskärl

Det som inte kräver bygglov är:

  • fristående kärl
  • kärlskåp
  • staket

Att bygga ett genomsiktligt staket runt avfallskärl, exempelvis med mellanrum mellan spjälorna, kräver normalt sett inget bygglov om det är upp till 1,1 meter högt. Plank, som är tätare eller högre, kräver däremot oftast bygglov.

Om du är osäker är det bra att rådfråga Bygglovsenheten. Det gör du antingen genom att mejla bygg@oxelosund.se eller boka ett möte för rådgivning. Länk till annan webbplats. Du kan också läsa mer om bygglov på kommunens webbplats. Länk till annan webbplats.

Skyltmaterial för miljörum

Avfall Sverige har tagit fram ett gemensamt skyltsystem för avfallssortering. De nya skyltarna ska göra det enkelt för alla att sortera rätt. Här kan du läsa mer om systemet och ladda ner allt material. Länk till annan webbplats.

Sorteringsinformation för hushåll

Vi påminner om att det är du som fastighetsägare som informerar dina hyresgäster/medlemmar om hur de ska sortera sina förpackningar på rätt sätt. Vi fortsätter att erbjuda kostnadsfria dekaler för
omskyltning av era kärl. Dessa kan hämtas på återvinningscentralen. Vi rekommenderar att ni har dekaler på kärlen för att säkerställa en smidig och enkel sortering. Uppmana de boende att lämna de mest skrymmande förpackningarna på en lättillgänglig insamlingsplats (återvinningsstation).

Det finns också mycket bra sorteringsinformation som sopor.nu har tagit fram, både på svenska men också på andra språk. Sorteringsbladen går att ladda ner och skriva ut (dubbelsidig A4) och ger kortfattad information om hur du sorterar olika förpackningar samt mat- och restavfall. Materialet är fritt att använda. Alla vinner när du återvinner! De finns att ladda ner här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du som är fastighetsägare hämta ett informationsblad Pdf, 591.1 kB. som kan sättas upp vid avfallsutrymmet för att hjälpa hushållen att sortera rätt. Filen är en tvåsidig pdf som går att skriva ut i färg i storlek A4 eller A3.

Verksamhet i flerbostadshuset

En samlokaliserad verksamhet kan exempelvis vara ett företag som frisör eller restaurang som bedriver verksamhet i nära anslutning till hushållen i flerbostadshus och som delar avfallskärl med lägenheterna i fastigheten.

Verksamheter som redan är samlokaliserade kan efter överenskommelse med fastighetsägaren fortsätta få förpackningar hämtat fastighetsnära. Verksamheten ska dimensioneras som ett hushåll när du som fastighetsägare räknar på antalet kärl som behövs för fastighetsnära insamling. Nya verksamheter som tillkommer behöver meddela oss att de avser dela avfallskärl med flerbostadshuset.

Bra information att ta del av

Här hittar du mer information om avfallshantering och närsorterat:

Vanliga frågor och svar

Det är fastighetsägaren eller samfälligheten som ansvarar för att skapa utrymmet, men Oxelö Energi ordnar kärlen.

Följande kärlstorlekar finns tillgängliga. Måttet höjd är inklusive lock. Avstånd mellan kärl måste vara minst 10 cm. Kärlen kommer märkta med fraktion på kärl och lock.

  • 140L: bredd: 50 cm, djup: 55cm, höjd: 106,5 cm.
  • 240L: bredd: 58 cm, djup: 73,1 cm, höjd: 107,2 cm.
  • 370L: bredd: 77 cm, djup: 81,1 cm, höjd: 109,7 cm.
  • 660L: bredd: 126,5 cm, djup: 77,4 cm, 121,8 cm.

Det är fastighetsägaren eller samfälligheten som står för den kostnaden.

Nej. Fastighetsägaren eller samfälligheten kan istället välja att ordna ett gemensamt utrymme i en fastighet, ha kärlen på gården eller annan lämplig lösning. Oxelö Energi kan inte ställa krav på vilken slags lösning som ska väljas. Men vi ställer krav på att den valda lösningen ska fungera vid hämtning etc.
Det finns mer att läsa om de krav som gäller för avfallsutrymmen i Handboken för avfallsutrymmen innehåller råd och anvisningar för transport, förvaring, arbetsmiljö med mera. Länk till annan webbplats.

Om det inte finns någon plats för mer sortering behöver fastighetsägaren eller samfälligheten skapa utrymme på en annan plats. Oxelö Energi kan hjälpa till att försöka hitta en plats för sortering i dialog med fastighetsägaren eller samfälligheten. Om ni har ont om plats och behöver hjälp med att hitta plats är ni välkomna att kontakta Oxelö Energi via mejl oxeloenergi@oxelosund.se.

Hämtning av förpackningsavfall från hushåll kostar inget, så länge det är normalstora mängder. Vi tar bara ut en kostnad om vi behöver hämta förpackningar oftare än vad som anses som standard. Standard är hämtning av glas- och metallförpackningar varannan vecka, samt hämtning av pappers- och plastförpackningar varje vecka.

Nej, Oxelö Energi har inte möjlighet att hämta förpackningsavfall i underjordsbehållare.

Det vanligaste för flerbostadshus är att ha separata avfallskärl för olika slags förpackningsavfall i ett gemensamt miljörum eller liknande utrymme. Vissa mindre flerbostadshus kan dock få fyrfackskärl vid behov, detta bestäms i samråd med Oxelö Energi med tidigast start hösten 2026.

En samlokaliserad verksamhet är en verksamhet som använder samma behållare för förpackningsavfall som hushållen använder. Det kan till exempel vara en frisör eller restaurang som bedriver verksamhet i samma fastighet som hushåll i flerbostadshus och som delar avfallsbehållare med hushållen i huset.

Sådana samlokaliserade verksamheter måste själva anmäla till Oxelö Energi via oxeloenergi@oxelosund.se om de vill fortsätta lämna sitt avfall i samma kärl som de boende eller om de vill köpa tjänsten från en annan entreprenör. Om verksamheten väljer det senare behövs ett godkännande från dig som är fastighetsägare att verksamheten ställer dit egna avfallskärl.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer