Tillsammans sparar vi el

Genom att vi alla hjälps åt och minskar på vår elförbrukning så får vi bättre stabilitet på elmarknaden.

I Oxelösund har vi under en längre tid jobbat aktivt med att minska elförbrukningen. Framförallt genom en väl utbyggd fjärrvärme som ger låga uppvärmningskostnader för de hushåll som valt denna miljösmarta värmeleverans. Samtliga av kommunens fastigheter är idag anslutna och värms upp med fjärrvärme. Andra insatser som gjorts är att vi sedan flera år tillbaka bytt ut gatljusbelysningen till LED-lampor och även närvarostyrt belysning i allmännyttan och i de kommunala fastigheterna.

Även utbyggnationen av solceller har minskat elberoendet.

Så här sparar vi

Tilllsammans jobbar vi inom kommunens verksamheter med att sänka energiförbrukningen på olika sätt, till exempel genom att släcka belysningen i kontor och lokaler när vi inte är där, minska användandet av diskmaskiner, torkskåp och tvättmaskiner genom att fylla maskinerna så mycket som möljligt och stänga av bastuaggregaten i kommunens fastigheter. 

Ytterligare enerigbesparingar vi genomför:

  • släcker ner belysningen av vattentornet och skulpturen Ståltheten i fiskehamnen.
  • minskar ljusstyrkan på gatljusen under nattetid mellan 23.00-05.00, utan att ge avkall på tryggheten.
  • laddar inte elbilar under de timmar med hög belasting på elnätet
  • begränsar öppettiderna för bastun i badhuset på Ramdalens sportcenter

Då vi tycker att julbelysningen är viktig under den mörka årsiden är vår målsättning att den ska vara tänd under den mörka delen av dygnet, förutom några timmar under natten. Vi använder i huvudsak LED-lampor i vår julbelysning, vilket ger låg förbrukning.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer