Loggan för Oxelösunds kommun

Världstoalettdagen 19 november

19 november är det FN:s internationella världstoalettdag. Världstoalettdagen handlar om att fira toaletten för allt den gör för oss – från att ta bort vårt avfall till att skydda vår hälsa och miljö.

Cirka 3,6 miljarder människor saknar fortfarande tillgång till en säker toalett. I Sverige har alla tillgång till bra toaletter. Men vi måste vara rädda om våra toaletter och tänka på vad vi spolar ner i dem.

När fel saker spolas ner i toaletten påverkas våra vatten negativt och skadar vattenlevande djur och organismer. Dessutom skapas problem i VA-systemen som kostar samhället och vattenanvändarna miljontals kronor i onödan.

Hushållspapper, våtservetter, bomullstopps, bindor och allt annat skräp som spolas ner orsakar stopp i ledningsnät, pumpar och reningsverk. Det i sin tur gör att ledningarna svämmar över och orenat avloppsvatten rinner ut i naturen. Dessutom kostar det samhället och vattenanvändarna miljontals kronor i extra reningsarbete. Så kom ihåg- bara tre saker hör hemma i toalettstolen- kiss, bajs och toalettpapper. Läs mer här