Publiceringsdatum:

Dags att måla om?

Med våren kommer ofta inspirationen att renovera och bygga om hemma. Är du kanske en av dem som i år planerar för semester hemma med något husprojekt i tankarna?

Oavsett om det gäller större jobb som att måla om huset eller andra mindre projekt så finns det några saker du kan tänka på för att hantera målarfärgen så miljövänligt som möjligt. Under de senaste åren har färgerna blivit allt mer miljövänliga men ska fortfarande hanteras som farligt avfall. Därför är det viktigt att ingen målarfärg hamnar i avloppet.

Det gäller även vattenbaserad och vattenlöslig färg samt färg som är miljömärkt. All färg innehåller nämligen ämnen som är mer eller mindre skadliga för miljön, bland annat ämnen som kadmium, lösningsmedel, bindemedel och pigment.

Det som inte reningsverket i Oxelösund klarar av att rena, hamnar i slutänden i Östersjön.

Tänk på det här

  • Spola aldrig av rollers, penslar och andra verktyg under kranen. Om du ska måla senare med samma färg kan du lägga penseln eller rollern i en tätförsluten plastpåse så behöver den inte rengöras mellan gångerna. När du har målat klart låter du färgen torka in i penseln, rollertråget eller rollern och lämnar den till återvinningscentralen.
  • När du vill göra rent en pensel, skölj den i en burk med vatten eller lösningsmedel. Torka av penseln på en tidning, ett papper eller en trasa tills den är fri från färg. Burken med tvättvatten lämnar du märkt med "Miljöfarligt avfall" till återvinningscentralen.
  • Häll aldrig ut överbliven färg och lösningsmedel i avloppet. All överbliven färg ska du hantera som farligt avfall och lämna till Återvinningscentralen.

Tips: Titta efter miljösymboler som till exempel Svanen, EU Ecolabel och Bra Miljöval så vet du att du köper produkter som tar hänsyn till bland annat miljöpåverkan och resursanvändning vid tillverkningen av produkten.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer