Publiceringsdatum:

Nytt Miljöskåp - enklare att återvinna matfett i Oxelösund

Idag får oxelösundarna ett miljöskåp på Järntorget där återvunnen matolja och matfett samlas in.

Matolja och stekfett som hälls ner i avloppet och stelnar är en av de vanligaste anledningarna till att det blir stopp i avloppet eller ledningsnätet. Att förebygga att matfett hamnar i avloppsnätet är något som Oxelö Energi jobbar aktivt med och därmed samlar in matolja på återvinningscentralen.

"Förutom miljövinsten i att få bort matolja från ledningsnäten, återvinns den som råvara till nya produkter som tvål, tvättmedel och gummi", berättar Sofia Rappestad Miljö och Renhållningschef på Oxelö Energi.

” Men framförallt återanvänds den till framställning av biogas och biodiesel, där en liter återvunnen matolja motsvarar så mycket som en liter biodiesel.”

Det är endast PET-flaskor i plast som kan lämnas in, inte glasflaskor.

”Enklast använder du en miljötratt för att hälla ner överbliven matolja i PET-flaskan”, förklarar Sofia vidare. ”Miljötratten kan du hämta på Koordinaten eller på återvinningscentralen helt gratis”, avslutar Sofia. Läs mer om hur du kan återvinna matfett och matolja.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer